Over mij


Hallo! 

In het kort

Mem van Yfke (2016) en Jan (2018)

Vriendin van Yntze 

Uit Nieuwehorne (nabij Heerenveen)

Sociaal pedagogisch hulpverlener (2013) 

Zorgcoördinator 't Hummelhûs (2014)

Gevoelsmens 

Yoga

Eerlijk en open

Familie en vrienden 

Intuïtief 

Tweetalig - Frysk en NL

Met een portie droge humor

Nuchter

Extravert

Bescheiden 

Beeldend

Muziek

Mediteraans eten 

Koffie wijn en chocola

Mijn naam is Antsje Abma. Eigenaresse van mijn eigen coachingspraktijk Bewust Ouderschap. Ik vertel je graag meer over mijzelf op deze pagina. 

Heb je nog vragen?  stel ze gerust! 

 


Vroeger als klein meisje droomde ik over werken met baby's en kinderen. Kraamhulp of kinderopvang. Ik kom uit een warm 'nest' opgegroeid op de boerderij. Mijn eigen basisschooltijd heb ik niet als heel geweldig ervaren. Faalangst, taalzwak, allerlei labels kwamen voorbij. Spanning en buikpijn waren een signaal. Mijn leerweg was kort gezegd moeizaam. Totdat ik minder druk mocht ervaren en meer met mijn kwaliteiten mocht werken. Ik werd gezien! Binnen mijn sociale opleidingen voelde ik me op mijn plek. Pedagogiek, opvoedkunde en methodeleer. Hier lag mijn kwaliteit! Ik ben een onderzoeker, een vertaler. Op zoek naar verdieping en vooral vraagstukken rondom gedrag: 'Waarom doen we zoals we doen' vindt ik altijd reuze interessant. 

 

Het werken met kinderen, en hun ouders zit in mijn hart. Juist de ervaring in mijn kindertijd heeft mij gesterkt in wat ik nu doe. Ik kijk verder dan 'het label'. Wie is het kind en wat is er nodig om het kind en zijn ouders weer in hun kracht te zetten. De basis begint bij aanwezig zijn, gehoord en gezien worden. Vanuit een veilige en ontspannen omgeving. Hier sta ik voor. 

 

Binnen mijn werk als pedagogisch hulpverlener met kinderen een hulpvraag rondom gedrag, ontwikkeling of hechting ben ik altijd nieuwsgierig naar de behoefte achter het gedrag. Er is geen schuld. Ik geloof dat 'probleem' gedrag en hechting kan en mag herstellen. Door terug te gaan naar de kern van het gedrag. Zo  kunnen we doelgericht werken aan de patronen die zijn ontstaan. Er ontstaat  ruimte voor herstel, nieuw basisvertrouwen, en ruimte voor nieuwe of andere vaardigheden.

 

Mijn beide zwangerschappen hebben mij flink door elkaar geschud. Ik had 9 maanden lang weinig energie, minimale draagkracht en mijn denken wilde niet meer. Waar het bij de eerste zwangerschap als een innerlijke strijd voelde heb ik me bij de tweede er meer aan over gegeven. Vanuit de overtuiging dat mijn lichaam wel aangeeft wat ik wel en niet kan. De controle meer loslaten waar het kan. Met deze 'mindset' werd deze zwangerschap veel dragelijker voor mijzelf. Vanaf dit moment ben ik nog meer gaan vertrouwen op mijn gevoel, en minder in mijn hoofd gaan leven. 

 

 

 

Ook in het moederschap kom ik dit stuk zeker nog wel tegen, en dit is niet voor niks. Misschien wil ik te veel, te goed doen. Hallo perfectionisme! Ik wil niemand te kort doen en schiet mezelf dan makkelijk voorbij.

Ik zie mijn zwangerschappen en het moederschap dan ook als een levensles. Op de automatische piloot verder gaan is er met het moederschap niet meer bij. Ik probeer constant mijn balans en persoonlijke waarden te reflecteren voor mijzelf. 

Ik ervaar steeds meer rust, balans en ervaar ruimte om mijn eigen weg te volgen. Met deze les en met de behoefte naar meer diepgang  ben ik me meer gaan verdiepen over de invloed van zwangerschap, geboorte en familiesystemen op ons als ouder en op ons kinderen.

De prenatale en perinatale psychologie trok mijn aandacht. Hierin heb ik veel mogen leren over de grote impact op ieders leven tijdens de zwangerschap en de geboorte. Met daarin de basis van het herstellen van de hechting door het herstellen van een zwangerschap en geboortetrauma. 

Met de kennis die ik heb mogen ontvangen, met de verdieping die ik nog elke keer opdoe. Met de ervaring die ik rijker ben over mijn eigen verhaal voelt dit als thuiskomen, er vallen zoveel puzzelstukjes op z'n plek! En dit geeft rust. Dit gun ik zoveel meer ouders en kinderen. Alles komt samen in een mooie training die ik heb kunnen volgen ‘je geboorte in kaart’. Deze methode bied een prachtig kaartenset waarin geboorteverhalen echt zichtbaar worden voor ouders. Met deze training en met mijn pedagogische achtergrond wil ik graag met ouders aan de slag om meer bewust'zijn' en rust te creëren voor ouder en kind. Zodat er meer ruimte ontstaat voor vertrouwen, rust en groei. 

 

Wie weet, tot ziens!

Antsje Abma 


Hier sta ik voor 

Empatisch 

Doen wat nodig is

Coaching op maat 

Holistische benadering

Zelfontwikkeling 

Balans

Vanuit jou kunnen

Niet kijken, maar zien

Aansluiten

Gedrag is logisch

 

 

 

Vanuit de mogelijkheden 

In je kracht 

Geen labels maar gedrag

Verbinding

Vertrouwen

Liefdevol ouderschap

Voeten aan de grond

Procesgericht 

Transparant

Flexibel