Bewust in verwachting

Gepubliceerd op 10 november 2019 om 14:15

Voorbereiden op een zwangerschap? Waarom is dat zo belangrijk? Welke situaties en ervaringen van ons hebben invloed op onze baby's? Lees hier meer over, voor een goede start voor het ouderschap en voor je baby. 

Een zwangerschap en het ouderschap is één grote levensles. Je bent niet meer alleen verantwoordelijk voor jezelf maar ook voor je kleintje. Dit is al vanaf het allereerste begin, vanaf het moment dat jij een kinderwens hebt, wordt jij als ouder geboren. 

 

Het ouderschap doet beroep op je zelfreflectie, balans en manier van communiceren. 

Ik zou graag wensen dat iedere ouder met een kinderwens bewust stil te staan. Waar sta je en wat heb jij nodig om je veilig en vertrouwd te voelen met jezelf, je partner tijdens en na een zwangerschap als ouder. Zodat je in verbinding bent met jezelf, je partner en je kind. Dit is de basis van bewust ouderschap. 

 

Tijdens mijn eerste zwangerschap, liep ik vast op mentaal gebied, mijn denken blokkeerde, ik voelde mij futloos en moe. 

Ik dacht al die tijd dat ik een ontspannen prima leven had. Nu weet ik dat ik een aantal zaken diep had weggestopt. Ik had voor mijn zwangerschap onbewust al een aantal spanning en stress klachten, faalangst en wilde vooral niemand een te kort doen. Raad eens wie ik was vergeten? mijzelf. Ik leefde vooral vanuit mijn hoofd, vanuit mijn ratio, onbewust in een overleving mechanisme. Omdat mijn draagkracht/last veranderde tijdens mijn zwangerschap kwamen een aantal zaken naar boven. Waardoor ik eigelijk omver werd geblazen. 

Ik heb rust genomen, zodat ik mijzelf en mijn kindje de energie kon geven die nodig was. Onze dochter had een groeiachterstand, nu ik meer weet over de invloed van zwangerschap en geboorte op ontwikkeling en gedrag is dit wel logisch.  

Op een later moment ben ik dit met mijzelf aangaan, zodat ik met meer basisvertrouwen, rust, weer in contact kon zijn met mijzelf. Mede dankzij 'Je geboorte in kaart', heb ik nog meer inzicht gekregen waarom ik vastliep en op welk gedrag en ontwikkeling dit zijn uitwerking heeft. Het is voor mij allemaal zo logisch geworden. Ik kan het niet terugdraaien, dat hoeft ook niet. Maar door het te begrijpen geeft het rust en inzicht. Ook om mijn dochter nu te geven wat ze misschien heeft gemist tijdens de zwangerschap. Verbinding, vertrouwen en contact. 

 

Wanneer er gesproken wordt over een gezonde zwangerschap gaat het voornamelijk over het aanpassen van je levensstijl en het slikken van foliumzuur. "Er klaar voor zijn" is veel meer dan dat.

Ben jij je bewust van je balans? je verwachtingen en die van een ander? Kun jij je eigen grenzen en wensen hierin aangeven? Het is belangrijk dat jij het gevoel van regie en vertrouwen hebt over jezelf en je zwangerschap. Durf je kwetsbaar op te stellen, en eerlijk naar jezelf te zijn. Daarmee geef je vanaf moment 1 een mooie levensles mee. 

Want vanaf het eerste moment dat je zwanger bent, is je kindje  met jouw verbonden. 

Er zijn een aantal fases en gebeurtenissen die invloed hebben op de basisveiligheid en hechting.

Stel je eens voor, dat je kindje van moment 1 alle gebeurtenissen opslaat, in zijn celgeheugen. Alle situaties rondom een zwangerschap en geboorte hebben invloed. Dit zijn de 8 hechtingsfases en 4 momenten tijdens de geboorte. Deze momenten geven  de blauwdruk geven op ons gedrag en die van onze baby's. 

 

Je baby is er bij, bij elk moment. Hij is zich op zijn eigen manier bewust alle gebeurtenissen. Hij ervaart de gevoelens en gebeurtenissen die jij ook beleeft. Schrik je? Of ervaar je stress of twijfel?

Maar ook blije of liefdevolle gevoelens komen bij je baby.  Baby's worden door de navelstreng gevoed, met voedingsstoffen maar ook al jouw emoties komen via de navelstreng bij de baby. 

 

Wanneer jij al het gevoel en alle gebeurtenissen erkent, herkent en de ruimte geeft. Kun je je eigen gevoelens verwerken of een plek geven. Wanneer je dit niet doet, blijven deze gevoelens in jouw leven, Je ervaart spanning, stress of verdriet. Deze emoties hebben invloed op de groei en ontwikkeling van de baby. 

Wanneer je in verbinding bent met je eigen gevoel en met je baby, kun je je baby in de buik al gerust stellen. Hiermee ervaart je baby veiligheid, en kan hij in vertrouwen groeien en ontwikkelen.

 

Wanneer er spannende of verdrietige situaties zijn geweest, is hier geen schuld aan, voor niemand niet. Dit is onderdeel van ons leven. Maar het is de manier hoe we hier mee om gaan. Door te erkennen nemen we onze verantwoordelijkheid en blijven we in contact met onszelf en onze baby's en kindjes. 

Dit zorgt ervoor dat je jezelf en je kindje kan zien horen en liefhebben. 

Wanneer je je bewust bent welke situaties invloed kunnen hebben op de ontwikkeling en gedrag, dan kun je hier bewust op ingaan tijdens de verzorging en opvoeding van je kindje. Op deze manier kun je een stuk hechting of (geboorte) trauma herstellen. 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.