Gedrag en geboorte patronen

Gepubliceerd op 10 november 2019 om 14:27

Gedrag en geboorte patronen, waar gaat dit eigelijk over? 

Patronen

 zelfst.naamw. Uitspraak:  [pa╦łtron]Verbuigingen:  pa|tronen (meerv.) De term "Patroon" kan o.a. van toepassing zijn ter analysering van bepaalde gebeurtenissen waaruit bepaalde kenmerken kunnen worden opgemaakt, welke in volgorde gezet tot een bepaald patroon kunnen leiden.

 

Stel je eens voor, je bent lichtelijk chaotisch en hebt een voornemen meer te plannen en ordenen. Je hebt namelijk behoefte aan rust, overzicht en balans. Je zit vol ideeën maar het blijft moeilijk om deze in te zetten in concrete plannen. Je hebt een mooie agenda gekocht en begint goede moed. Na een week kom je jezelf tegen. 

Je ervaart onrust en een grote tegenstand, het plannen en ordenen wil je maar niet lukken. Je wordt er ongelukkig van en hebt nog meer het gevoel dat je blokkeert. 

Hoe kom je nu aan rust, overzicht en balans? 

Grote kans dat je hier tegen één van je geboorte patronen aanloopt. De onrust die je voelt? Daar ligt een behoefte achter. Wanneer je deze weet te herkennen en te vertalen? Kun je er concreet mee aan de slag. 

 

Vanuit de prenatale en perinatale psychologie wordt er gesproken van geboorte en gedragspatronen. Dit zijn herhalingen van oude besluiten van je onderbewuste, opgeslagen in je celgeheugen en in je hersenen. Jij was bij je eigen start, met jouw eigen lichaamscellen en jouw hersenen in ontwikkeling, dus ook  je geheugen. In een deel van de hersenen namelijk in de hersenen stam wordt de basis gelegd van je gevoel van vertrouwen en veiligheid. Je kunt het je alleen niet letterlijk herinneren, omdat het deel waar je herinneringen in beeld, geur en geluid  pas deel in je kindertijd ontwikkeld. Daarom wordt er gesproken over je onderbewuste geheugen. 

 

Hoe je gedragen en geboren bent zorgt voor je eigen persoonlijke blauwdruk. Er zijn een aantal belangrijke momenten tijdens de zwangerschap en geboorte die een impact kunnen achterlaten. 

Tijdens deze momenten heb bepaalde je als baby keuzes gemaakt waardoor je nu onderbewust bepaalde situaties met het zelfde gevoel linkt aan het moment dat je eenzelfde gevoel in de buik of tijdens je geboorte hebt ervaren. 

Je lijf of je gedachten willen je laten weten waar je onderliggende behoefte ligt.

Oude besluiten in gedragsuitingen zijn bijvoorbeeld:

Zichtbaar zijn

(faal)angst

Spanning

Gevoel van eenzaamheid

Snel een tekort ervaren

Moeilijk nieuwe dingen aangaan

Reguleren van emoties

 

Dit zijn thema's die leven zonder dat hier een aanleiding voor lijkt te zijn. 

Wanneer dit gedrag als belemmering wordt ervaren is het van meerwaarde om het geboorteverhaal eens door te nemen. Dit gedrag zal namelijk zichtbaar blijven totdat de onderliggende behoefte wordt begrepen. 

 

Heeft je (of jij als) moeder spanning, stress of rouw ervaren tijdens de zwangerschap, was de zwangerschap een verrassing? Hoe is de geboorte geweest? Was dit thuis en zonder interventies? Of is het spannend geweest voor de ouders en voor de baby? 

Denk bijvoorbeeld eens aan een keizersnee, een geboorte vanuit een stuitligging, een snelle geboorte of een had je de navelstreng om je nek? 

Deze situaties hebben allemaal invloed op wie we zijn, uit deze geboortepatronen ontstaan gedragspatronen. 

 

Wanneer je vastloopt als ouder, kunnen het je eigen patronen zijn die je belemmeren. Wanneer we niet luisteren naar ons eigen grenzen en behoeften kan het zo zijn dat er bijvoorbeeld een burn-out, gedragsproblemen of depressie ontstaat. Je bent niet meer in contact met jezelf er is sprake van overleving. 

Wanneer je doorgaat, ben je minder in balans, ervaar je minder veerkracht en kun je niet echt aanwezig zijn wanneer je in contact bent met je kind. Je bent het contact met jezelf kwijt. 

Er is een kans dat je kind compenserend gedrag gaat vertonen, gedragsuitingen zoals boosheid, agressie of verdriet. Of je kind trekt zich terug, gaat uit contact. 

Je kind geeft een signaal af want hij heeft jouw nodig als ouder. Jij bent emotioneel uit contact, want je hebt genoeg aan jezelf al doe je nog zo je best om je kind te ontzien, je kind voelt dit. 

Het is van belang dat je open bent over je eigen gevoel, naar jezelf en naar je kind zodat je kind zich niet verantwoordelijk hoeft te voelen en gaat dragen. 

"Ik voel me verdrietig, dit is van mij"

Wanneer dit gebeurt wanneer je zwanger bent, ontstaat is er een kans dat dit invloed heeft op zijn blauwdruk. 

 

Wanneer je je eigen behoefte vervult, of die van je kind. Kunnen deze ervaringen en gedragspatronen gereguleerd worden. Door inzicht te verkrijgen in je gedrag en geboorte patronen (of die van je kind) kun je vanuit deze vertaling het gedrag achter de behoefte zien en horen. Waardoor er bewustwording ontstaat en er een grote kans ontstaat dat het gedrag verminderd. 

Jij kunt als ouder weer meer aanwezig zijn en je kind ervaart meer ontspannenheid en rust om te kunnen ontwikkelen. 

Met 'Je geboorte in kaart' krijg je op een inzichtelijke manier een inkijk het geboorteverhaal van jezelf of je kind. 

Je geboorte in kaart is een praktische kaartenset die ondersteund bij het zichtbaar maken van de patronen maar ook de prachtige kwaliteiten die hieronder schuilen. 

Want hoe het allemaal ook is gegaan, je hebt het allemaal maar wel gedaan  je hebt je ontwikkeld en je bent geworden wie je bent. 

Want stel je voor, dat jij het leven als een worsteling ervaart? Dan heb je toch ontzettend veel doorzettingsvermogen om te komen waar je nu staat? 

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.