Kijk vanuit het geboorteverhaal

Iedereen is ooit begonnen in de buik van zijn of haar moeder en is op een bepaalde manier ter wereld gekomen. We hebben daarom allemaal onze eigen unieke ‘geboorteverhaal’. Zowel jij en ik, als onze kinderen.

 

Blauwdruk

Maar wist je dat de gebeurtenissen tijdens een zwangerschap en geboorte nu nog invloed hebben op wie we nu zijn en wie je kind is? Dit is je blauwdruk. Alle patronen in je eigen gedrag of dat van je kind waar je ‘last’ van ondervindt en als belemmerend ervaart, valt op deze beginperiode van ons leven – onze blauwdruk – terug te herleiden.

 

Gedrag

Welke gemaakte keuzes uit het verleden leven nú nog in ons voort? Deze vroege invloeden kun je herkennen aan terugkomende patronen bij jezelf of bij je kind bijvoorbeeld:

 • faalangst of perfectionisme
 • Onverklaarbare (lichamelijke) klachten
 • de manier waarop je relaties aangaat
 • gedrag 'stoornissen' zoals ADD/ADHD. 
 • Overstrekking en veelal huilen van je baby
 • Verlatingsangst van je peuter

Gedrag dat hierbij hoort is een uiting. Wat is de onderliggende behoefte die vervuld mag worden?

 Heb je een vraag, maar vraag je je af of je dit kunt linken aan een geboorteverhaal? Stel gerust je vraag!


Maar hoe dan? 

Meer dan 30 jaar wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de periode van de préconceptie tot vlak na de geboorte de meest cruciale en periode impact van een mensenleven is. 
Logisch als je je bedenkt dat in de eerste 3 maanden van een zwangerschap álle organen worden aangelegd, dat gedurende de hele zwangerschap de hersenen van een baby volop in ontwikkeling zijn en dat een geboorte een heftige en stressvolle ervaring is voor een baby. 
Alle ervaringen die een baby in dat prille begin opdoet, worden opgeslagen in het cellulair geheugen. Hoe de zwangerschap en geboorte zijn geweest, zegt álles over het gevoel van eigenwaarde, veiligheid en verbondenheid. 
Het zegt ook alles over hoe jij je vandaag de dag gedraagt, hoe je je voelt en tegen welke situaties of problemen je aanloopt. 

 

Hoe werkt het?  

Wanneer je een coachingstraject bij mij afneemt, is het werken vanuit jou geboorteverhaal verweven in mijn werkwijze. Ik zal je vragen naar situaties, gebeurtenissen en deze teruglinken naar je eigen start of die van je kindje. 

Geboortepatronen werken namelijk als een spiegel, ik kan voor jou een vertaling maken zodat je onbewuste patronen naar de oppervlakte komen. Hier kun je zelf of samen in ons coachingstraject mee aan de slag. 

Weet je niets van je geboorteverhaal en kun je het om welke reden dan ook niet navragen aan je ouders? 
Ook dan is dit geschikt voor jou. Doordat al die ervaringen in jouw lijf en hoofd liggen opgeslagen, kunnen we ook achter jouw geboorteverhaal komen.

 

Vraag jij jezelf nu af.. 

Welke gebeurtenissen hebben dan invloed? We spreken over 8 kwetsbare fases waaronder de conceptie, de geboorte en de psychologische geboorte. Tijdens deze fases zijn er situaties en ervaringen die invloed hebben op onze persoonlijkheid en ontwikkeling. 

 • Stel je lag in een stuitligging
 • Je hebt hulp nodig gehad tijdens de geboorte
 • Je moeder heeft pijnbestrijding gehad
 • Je bent met een keizersnede geboren

Alle gebeurtenissen zijn gegaan zoals ze zijn gegaan het gaat niet om schuld maar om bewustwording. 

 

Door samen aan de slag te gaan vanuit het geboorteverhaal van jou als ouder en/of je kind maak je 1 compleet verhaal  hiermee maak gedrag letterlijk zichtbaar te maken is er een grote kans dat de puzzelstukjes op z'n plek vallen. "Gedrag is altijd logisch". Waneer gedrag begrepen wordt, krijgt het de ruimte om te worden opgelost. 

 

Geboorte in kaart 

In mijn praktijk bied ik sinds juni 2019 'Geboorte in kaart' sessies aan:

 • Je hebt een vraag of bent nieuwsgierig naar je eigen geboorteverhaal of dat van je kindje. 
 • Je ontvangt vooraf een sessie een vragenlijst voor jezelf of voor je kind. 
 • Een geboorte in kaart sessie duurt 2,5 tot 3 uur we spreken af hoe dit eruit gaat zien. We kunnen deze afhankelijk van je vraag en situatie één of twee sessies plannen. 
 • Tijdens de geboorte in kaart sessie nemen we het geboorte verhaal door. Ik hoor, zie en voel waar de rode draad is. Er zijn altijd één of meerdere thema's die terugkomen en paralel lopen in je leven of dat van je kindje. 
 • We leggen de geboortepatronen uit op tafel doormiddel van de kaartenset van 'Geboorte in kaart'.
 • Na het in kaart brengen van de patronen brengen we de kwaliteiten in beeld. Wat heb jij of je kindje in huis? Met welke kwaliteiten kun je aan de slag met je verhaal? Vaak komen er nieuwe kwaliteiten aan het licht nu je je bewust bent gemaakt van je eigen verhaal en de invloeden daarvan in je leven. 
 • Aan de hand van onze sessie(s) maak ik een uitgebreid en waardevol verslag. Waarin je alles wat we besproken hebben kunt teruglezen. Je zult merken dat door het teruglezen nog meer puzzelstukjes op hun plek gaan vallen.
 • Je ontvangt tools en/of 'huiswerk' om zelf aan de slag te gaan. 
 • Binnen een aantal weken neem ik contact met je op voor een terugblik.

 

Workshop

Ik bied lezingen en workshops over geboortepatronen. 

Wil jij binnen jou bedrijf een workshop aanbieden? Laat gerust van je horen dan bespreken we de mogelijkheden.